Vad är eSIM?

Begreppet eSIM är nytt för många och det är en förkortning på engelska orden embedded SIM-card som betyder inbyggt sim-kort. Det är alltså inget fysiskt kort som man brukar sätta in i mobiltelefonen. ESIM är redan inbyggt i enheten i form av ett litet chip som är likt det som exempelvis finns i nyare bankkort eller taggen till portlåset.

Hur fungerar eSIM?

ESIM fungerar likadant som ett vanligt sim-kort förutom att det är inbyggt direkt i enheten och möjligt att omprogrammera utan att behöva byta något fysiskt i enheten. Precis som för ett vanligt sim-kort måste den vara programmerad med en unik kod så att den går att identifiera. Den koden gör det möjligt att koppla ditt eSIM till ett telefonnummer eller en operatör.

Hur aktiverar jag eSIM?

För att aktivera ett eSIM behöver du för det första en enhet som stödjer det, att den har det inbyggt. Därefter finns det olika vägar till aktivering beroende på vad du har för enhet och vilken operatör du har valt att använda. Det första du måste göra är att aktivera eSIM på mobiltelefonen.

Hur man aktiverar skiljer sig åt mellan olika varumärken. Exempelvis med iPhone måste du först aktivera eSIM på mobiltelefonen genom att gå in på Inställningar>Mobilnät>Lägg till mobilnät och därefter skanna in en QR-kod som operatören har gett dig. Det går även att ladda ner en app från din operatör i Appstore eller ringa in till din operatör.

För att aktivera på din Apple Watch ska du öppna Apple Watch-appen i din iPhone, sedan gå in på Min Klocka>Mobilnät. Därefter följer du din operatörs instruktioner.

Samsung har en egen app för att aktivera eSIM som heter Galaxy Wearables som du kan använda men du kan även skanna in en QR-kod likt som med iPhone. Om detta blir för krångligt kan du alltid kontakta din operatör.

Det är inte alla operatörer som stödjer eSIM i Sverige än så länge men de som gör det är Tele2, Telia, Telenor och Tre.

Vad finns det för fördelar med eSIM?

ESIM innebär många fördelar eftersom man slipper ett fysiskt simkort som tar stor plats i en enhet. Det är mer praktiskt att få det inbyggt i olika typer av enheter som exempelvis mobiler, smartklockor och laptops. Detta leder till att enheten får bättre design och flexibilitet, den blir även mer pålitlig och stabil eftersom det ej behövs lika många komponenter till att det ska fungera. Färre komponenter är lika med att färre komponenter som kan fela.

En annan stor fördel är att den lätt går att programmera om ifall man vill byta operatör och i vissa fall kan du ha flera operatörer på ditt eSIM, dock bara en aktiv i taget. Du kan även ha både eSIM och vanligt simkort där du kan välja olika operatörer och/eller telefonnummer ifall det finns behov. Exempelvis om du har ett nummer till ditt arbete och ett privat.

I vissa länder finns det möjlighet att skaffa ett tillfälligt telefonnummer om du exempelvis är ute och reser där de har höga roamingavgifter. Då är det oftast en app som måste laddas ner, exempelvis Gigsky.

Den största fördelen på en smartwatch med eSIM är att du kan ringa, skicka/ta emot meddelanden och lyssna på musik med mera utan att behöva ta med mobiltelefonen. Det är speciellt praktiskt vid olika typer av träning där du inte vill ha en mobiltelefon med dig i fickan.

esim

Vad finns det för nackdelar med eSIM?

Nackdelarna är inte många och ännu färre beroende på dina behov. Det man kan se som en nackdel är att när man exempelvis ska byta mobiltelefon så måste du kontakta din operatör. Detta är för att du då har en ny mobiltelefon och därmed ett nytt eSIM och som nämnts tidigare så har varje eSIM en unik inprogrammerad kod som måste kopplas till operatören.

En annan nackdel som inte rör de flesta är att det inte går att spara kontakter på själva simkortet som man har gjort tidigare. De flesta sparar sina kontakter på enheten och sedan säkerhetskopieras det vanligtvis till ett moln som är kopplat till ditt konto.

Vilka smartklockor stödjer eSIM?

Apple

  • Apple Watch 3 4G
  • Apple Watch 4 4G
  • Apple Watch 5 4G
  • Apple Watch SE 4G
  • Apple Watch 6 4G

Samsung

  • Samsung Galaxy Watch LTE
  • Samsung Galaxy Watch Active 2 LTE

Övriga märken

  • Huawei Watch 2
  • Mobvoi Ticwatch Pro
Författad av: samuelaho