Samsung Galaxy Watch Active 2

Samsung Galaxy Watch Active 2

Det här är Samsungs satsning på en smartwatch med fokus på träning och hälsa. Den har precis som Samsung Galaxy Watch 3 fått EKG. Samsung Galaxy Watch Active 2 är den andra generationen av Active-serien och har fått en del uppdateringar som gör att den håller samma klass som den dyrare Samsung Galaxy Watch 3, inte minst inom kategorin träning och hälsa. Den fungerar bra både med Android och iOS.

FÖRDELAR

  • Liten och snygg design
  • Bekväm
  • Roterande ram för navigering med mera
  • Always-on skärm
  • EKG
  • Bra batteritid

NACKDELAR

  • Ganska dyr
  • Inte jättestor skillnad från första versionen av Active
  • Dåligt med appar från tredjepart
Samsung Galaxy Watch Active 2

Galaxy Watch Active 2 kommer i två storlekar, 40 och 44mm samt med och utan eSIM. Skärmen är en AMOLED-pekskärm och har bra och tydlig bild trots solljus.

En del av uppgraderingen är att spårning av puls och hjärta har blivit bättre samt att den är kompatibel med både Android och iOS. Nackdelen med att para ihop den med en iPhone är att man tappar en del funktioner och därför rekommenderas det att man ska använda en Android. Galaxy Watch Active 2 har även inbyggd gps så du slipper ta med dig telefonen på löpturen och ändå kan spåra sträcka och var du har varit.

Samsung Galaxy Watch Active 2 är en imponerande smartwatch för det priset man får betala. Man får mycket för pengarna och den går att jämföra med de bästa smartklockorna på marknaden. Den är även väldigt bekväm och lätt som gör den omärkbar vid träning.


SAMSUNG GALAXY WATCH ACTIVE 2 – SPECIFIKATIONER

Färger:Svart, guld, silver och violett
Skärm:1.2 tum / 1.4 tum
Storlek:40 x 40 x 10,9 mm / 44 x 44 x 10,9 mm
RAM-minne:768 MB/1536 MB
Internt lagringsminne:4 GB
Batteri:43 / 60 h
Hållbarhetsklass:IP68 + 5ATM (vattentät till 50m djup)
Operativsystem:Tizen OS
Funktioner:Pulsmätare, höjdmätare, eSIM, högtalare

SAMSUNG GALAXY WATCH ACTIVE 2 – DESIGN OCH HÅRDVARA

Samsung Galaxy Watch Active 2 har fått en bättre passform på handleden och med storlekarna 40 respektive 44 mm finns det en som passar de flesta. Det finns olika armband och boetter att välja mellan för att hitta det som tilltalar dig mest.

Galaxy Watch Active 2 har två olika material på boetten i form av aluminium och rostfritt stål. Färgerna skiljer sig på de olika materialen då aluminiumversionen finns i svart, silver och rosé guld medans den i rostfritt stål finns i svart, silver och guld. Även armbanden skiljer sig då aluminiumversionen har syntetiskt gummiband och den i rostfritt stål har läderarmband.

Samsung Galaxy Watch Active 2

Läder brukar oftast inte vara lika skönt för träning och då är syntetiskt gummi att rekommendera för att det ska kännas bekvämare vid träning. Det är lite av en smaksak men om du ska ha eSIM finns bara alternativet i rostfritt stål.

Samsung Galaxy Watch Active har en AMOLED-skärm som är tydlig och ljus. Den är även tydligt vid direkt solljus om man har ställ in ljuset korrekt. Skärmen är som tidigare av Gorilla Glass men istället för Gorilla Glass 3 som tidigare har den här fått Gorilla Glass DX Plus som då ska vara ännu tåligare mot både stötar och repor.

Den här kommer som andra modeller både med och utan eSIM som även förändrar priset.

BATTERI

Samsung Galaxy Watch Active 2 kommer som sagt i flera olika versionen eftersom den finns 2 olika storlekar och med eller utan eSIM. Detta gör att batteritiden varierar en del men det gör även batterierna i de olika versionerna.

Versionen med eSIM har ett större batteri för att matcha den utan och det är för att uppkopplingen till mobilnätet tar en del kraft samt för att driva skärmen om du har den på 44 mm.

De håller dock likvärdig batteritid inom sin storlek. Med det menar jag att storleken 40 mm med och utan eSIM har ungefär samma batteritid och det är för att versionen med eSIM har större batterikapacitet men förbrukar mer. Detsamma gäller versionen på 44 mm.

batteri

Enligt Samsung ska batteritiden på storlekarna 40 och 44 mm vara ca 43h respektive 60h. Det är rätt så bra och varierar självklart beroende på hur mycket man använder smartklockan.

För att spara batteri kan man exempelvis stänga av always on-skärmen och om du äger en nyare Samsung Galaxy-telefon kan du ladda klockan trådlöst via baksidan av mobiltelefonen.


SAMSUNG GALAXY WATCH ACTIVE 2 – APPAR OCH FUNKTIONER

Samsung Galaxy Watch Active 2 har som alla andra Samsung-klockor operativsystemet Tizen OS men i en nyare uppdatering som gjort den mer användarvänlig och bättre.

Du har möjlighet att anpassa urtavlan efter dina behov och det finns även färdiga urtavlor att välja mellan för att få till det så bra som möjligt. Du vill kunna se all nyttig information på urtavlan och det är även lätt att byta urtavla beroende på vad du ska göra.

Urvalet på urtavlor som redan finns är stort men om det inte skulle räcka finns det många fler att ladda ner på Galaxy Store som är Samsungs tjänst för appar. Det finns även en cool funktion som gör att du kan matcha urtavlans färger med vad du har på dig.

Det kan vara svårt att hitta och navigera till rätt app i början men när man har använt smartklockan några dagar är det inga konstigheter eftersom man lär sig. På den fronten är personligen Apple bättre för att de är tydligare och i många fall mer användarvänliga men det är en vanesak.

För en del kan texten på skärmen vara för liten och tyvärr har jag inte lagt någon tid till att hitta en funktion för att ändra textstorleken. Av erfarenhet vet jag att det ska finnas en funktion för att göra texten tydligare och det går nog att hitta i inställningarna för den som behöver det.

När det gäller röst-assistenter har Bixby tidigare varit en besvikelse men på grund av uppdateringar har det blivit förvånansvärt bra. Man får korrekta resultat och den fungerar som man vill men ligger fortfarande lite efter Apples Siri.

Det finns dock några frågetecken om Bixby då den ibland kan aktiveras utan att man ger den ett kommando eller tryckar någonstans. Liknande fel på Apple är att Siri aktiveras av misstag då man höjer armen medan man pratar.

Sedan den första Galaxy Watchen släpptes har det varit en specifik del som varit väldigt omtyckt. Det är den berömda roterande ramen som används för att ändra inställningar och navigera. Den största anledningen till att den är så omtyckt är för att den har ett tillfredsställande klick vid varje rotationsmoment. Tillsammans med pekskärmen kan du snabbt och enkelt navigera runt i smartklockan.

Det var något man saknade i den första Samsung Galaxy Watch Active men har tillkommit i efterhand.

Galaxy Watch Active 2 har fått det bästa ur två världar då den inte har en fysisk ram men man för fingret runt skärmkanten för att bläddra bland menyerna som om det fanns en fysisk ram. Du kan välja att även inaktivera roterande ramen ifall du inte tycker den behövs. Den är lite svårare att använda än en fysisk ram men vänjer sig fort.

Något som inte alltid har funnits är att du slipper logga in på diverse appar på både smartklockan och mobiltelefonen, nu räcker det att göra det på mobiltelefonen och då överförs det direkt som förenklar otroligt mycket. Skönt att slippa den delen och bara köra på ifall man redan har loggat in på en app i mobiltelefonen.

Samsung Galaxy Watch Active 2 kommer även med Samsung Pay som har blivit en standard bland smartklockor och mobiltelefoner. Detta gör det enklare vid betalning då du enkelt kan betala med smartklockan om du har ställt in ett bankkort.

Om du har versionen med eSIM kan du lämna mobiltelefonen när du ska träna eller göra ett ärende. Den fungerar lika bra utan mobiltelefon då du ändå har nät till att ringa samt skicka och ta emot meddelanden. Du kan även anpassa vilka aviseringar du vill få men det kan du även med versionen utan eSIM, bara det att du måste ha mobiltelefonen i närheten.

Med Samsung Galaxy Watch Active 2 kan du se på videos och även skriva meddelanden på twitter. Nackdelen är att skärmen inte är speciellt stor för att se på videor men ändå häftigt att man kan.

Något som Apple fortfarande inte har möjlighet till är att spara spellistor offline från exempelvis Spotify men det kan man enkelt göra med Galaxy Watch Active 2. Det är en stor fördel för den som vill spara på data och slippa ta med mobiltelefonen på löpturen.

För att slippa headset finns även en inbyggd högtalare i smartklockan som gör det möjligt att ringa och prata samt lyssna på musik direkt på smartklockan.

TRÄNING OCH HÄLSA

Med Samsung Galaxy Watch Active 2 kan du spåra din träning och det finns över 39 olika träningsformer att spåra. Dessa kommer med olika urtavlor beroende på vad som är viktigt att mäta vid en specifik typ av träning. På urtavlan ser du live exempelvis hur många kalorier du förbränt och hur lång tid du tränat.

Du kan även se en sammanställning på alla dina träningspass och jämföra hur det har gått som kan vara väldigt motiverande när det går uppåt. Allt detta sker i appen Samsung Health som är Samsungs app för träning och hälsa.

På Samsung-klockor finns det en löpcoach som är extra bra för dig som älskar löpträning. Den ger dig olika ljud och visuella signaler genom sju olika former av löpning från lättare till extra krävande löpning.

Med löpcoachen blir det mycket enklare att träna konditionen eftersom löpcoachen talar om för dig hur du ligger till under ditt träningspass. Väldigt nyttigt för de som har svårt att motivera sig till att löpa och ta i det där lilla extra.

Det går till så att om du löper långsammare än vanligt peppar den dig till att öka takten men även om du löper för fort att sänka takten beroende på vilken typ av löpträning du har startat. Löpcoachen säger uppmuntrande saker till dig under träningspasset som kan vara både bra och dåligt eftersom allt inte är så uppmuntrande som man kan tänka sig.

Förutom det berättare löpcoachen vilken puls och fart du har efter varje kilometer. Det är också en nyttig funktion om man vet vilken puls man vill ligga på beroende på om du vill förbränna kalorier eller träna upp konditionen.

En uppgradering av sensorer har gjort att pulsmätaren har blivit mycket bättre och mäter mer frekvent och exakt än tidigare. Detta är för att den nya sensorn har 8 lysdioder istället för 4 och det säger sig självt att dubbelt så många är bättre.

Den viktigaste delen i en smartklocka för träning är just pulsmätaren eftersom den ger dig den viktigaste informationen. Om du har för låg puls under träning betyder det i de flesta fall att du inte tar i tillräckligt och vid olika mål med träningen vill man ha olika puls.

Galaxy Watch Active 2 har även fått den spårfunktionen av VO2 max som är ett mått på din kondition och den kan vara användbar vid exempelvis konditionsträning. Den mäter alltså den maximala syreupptagningen i blodet och kräver minst 30 minuters träning. Detta kan vara ännu en motiverande information för dig som behöver det där lilla extra.

En annan funktion som inte fanns tidigare är falldetektering som kan vara en livsavgörande funktion. Ifall du av någon anledning faller och inte kan ta dig upp lägger smartklockan märke till det och då kontaktas SOS om du inte kvitterar larmet.

Galaxy Watch Active 2 har som tidigare smartklockor en förmåga att automatiskt registrera en del träningsformer när den märker att du utför en träning. Just nu finns det 7 olika träningstyper den kan känna av. Några av dessa är gång, löpning och cykling samt simning.

Som de flesta smartklockor kan Galaxy Watch Active 2 även spåra din sömn för att bedöma hur du sover. Den mäter puls, rörelser och tid samt REM-sömn.

Det finns även en funktion för att spåra menstruationscykeln och då skriver man in det i en logg för att få bättre koll.

Precis som på Apple Watch har Samsung träningsmål för dagen som du ställer in och ska uppnå. Detta är extra motiverande och det vet jag av personlig erfarenhet. Otroligt bra funktion för dig som har svårt att motivera dig men även för dig som är nyfiken och vill ha bättre koll.

Jämför med Apple-klockor har även Galaxy Watch Active 2 hög och låg hjärtfrekvensdetektering som gör mätningarna mer exakta men då måste man aktivera att ha det igång på realtid.

Man har även lagt till EKG-mätning i den här smartklockan för att konkurrera med andra smartklockor. Det är en extra nyttig funktion för dig med hjärtsjukdomar men även häftigt för den nyfikna. Den har precis som på Apple Watch blivit godkänd i USA och fått FDA-godkännande.

En sista funktion som är värd att nämna är blodtrycksmätaren. Med den kan du mäta blodtrycket och genom det analysera ifall du måste ändra något i din livsstil såsom minska din stressnivå.


SAMSUNG GALAXY WATCH ACTIVE 2 – SLUTSATS

Samsung Galaxy Watch Active 2 är jämförbar med alla andra smartklockor på marknaden och jag skulle säga att den är mer prisvärd än Samsung Galaxy Watch 3 eftersom den är nästintill lika bra på alla sätt.

Skillnaden är mest designen och för dig som föredrar en mindre, lättare och mer praktiskt smartklocka är den här ett bättre alternativ. Självklart erbjuds det lite mindre funktioner och lite sämre prestanda men det är inte märkbart och inget man riktigt saknar.

Det du får med Samsung Galaxy Watch Active 2 är en riktigt fräsch design, alla funktioner för hälsa och träning du behöver samt EKG och falldetektering. Dessutom om du har versionen med eSIM har du en av de bästa smartklockorna på marknaden utan tvekan.

Samsung Galaxy Watch Active

Det ska tilläggas att om du äger en iPhone rekommenderas en smartklocka från Apple som Apple Watch SE eller Apple Watch 6 eftersom du förlorar en del funktioner när du använder denna med iPhone.

Men, om du äger en Android-telefon är Samsung Galaxy Watch Active 2 bästa valet för dig som inte vill betala priset för en Samsung Galaxy Watch 3. Du får allt du egentligen behöver och lite mer.

Med detta sagt, med en Samsung Galaxy Watch Active 2 kommer du garanterat bli nöjd.

Författad av: samuelaho