Samsung Galaxy Watch 3

Samsung Galaxy Watch 3 är den bästa smartklockan för android som finns på marknaden. Den erbjuder exempelvis EKG-övervakning, falldetektering och en roterande ram som varit väldigt uppskattad tidigare.

Fördelar

  • FDA-godkänd EKG
  • Fysiskt roterande ram
  • Tunnare design än tidigare generationer
  • Snabb och smidig
  • Snygg klassisk design

Nackdelar

  • Kortare batteritid än tidigare generationen

Den är tillbaka, ramen som går att rotera. En detalj som är mer tillfredsställande än det låter. Många användare har uppskattat den roterande ramen i tidigare generationer och den används vid navigering i menyerna.

Galaxy Watch 3 har fått livräddande funktioner så som EKG-sensor och falldetektering. Förutom det har den möjlighet att läsa av SP02 som är syremättnaden i blodet och även maximal VO2 som mäter hur bra syreupptagningsförmåga du har, det vill säga hur bra kondition du har.

Denna generations Galaxy Watch kommer i en tunnare design och med många fler valbara urtavlor för att kunna anpassas efter behov.

Den här smartklockan är just nu den absolut bästa inom android-klockor och den går att jämföras med Apple Watch 6.


Samsung Galaxy Watch 3 – Specifikationer

Färger:Mystic Bronze, Mystic Black, Mystic White
Skärm:1,2 tum / 1,4 tum
Storlek:41 x 42,5 x 11,3 mm / 45 x 46,2 x 11,1 mm
RAM-minne:1 GB
Internt lagringsminne:8 GB
Batteri:247 mAh (120h) / 340 mAh (56h drift/151h standby)
Hållbarhetsklass:Vattentät till 50 meters djup + IP68
Operativsystem:Tizen 5.5
Funktioner:Pulsmätare, SpO2, VO2 Max, EKG, blodtrycksövervakning, eSIM

Samsung Galaxy Watch 3 – Design och hårdvara

Den efterlängtade roterande ramen som senast fanns på 1:a generationens Galaxy Watch är tillbaka. Alla som ägt en Galaxy Watch vet hur uppskattad den är eftersom den är användbar vid navigering och har det där tillfredsställande klicket. Det går självklart bra att använda fingret för att navigera också men den hjälper till.

Samsung har slimmat till designen på denna smartklocka och det märks tydligt. När man jämför storlekarna via siffror tror man inte att det gör så stor skillnad men när du vill ha en klocka som inte ska vara klumpig gör det stor skillnad med några få millimeter och gram.

galaxy watch 3

Trots att de har slimmat till designen så känns även 41mm versionen klumpig ut jämfört med Apple Watch 4 och 5. Den ser dock mer traditionell och stilig ut som gör att den passar bra vid festliga tillställningar. Det blir lite av en synvilla då det är en äkta högteknologisk smartklocka trots utseendet och passar väldigt bra till vardags.

Samsung Galaxy Watch 3 kommer med äkta läderremmar som dessutom matchar boettens färg och gör den mer estetiskt tillfredsställande. Iallafall jämfört med Galaxy Watch 2 och Active som är de mer tränings- och hälsofokuserade smartklockorna från Samsung. En nackdel med läderremmar är att de inte passar jättebra vid träning då de kan bli förstörda av svett och vatten men man ska inte slås ner av det eftersom det finns sportigare band för dem ändamålen.

Displayen på Samsung Galaxy Watch 3 är så skarp att man ser tydligt trots solljus eller annan belysning. Detta beror på att skärmen har en upplösning på 360 x 360 pixlar och bra belysning, förutom det så kan man välja att skärmen alltid ska vara på. Nackdelen med att ha skärmen på hela tiden är att batteritiden minskar en del.

En stor del av designen har att göra med hur urtavlan ser ut och vad som finns på den. På Galaxy Watch 3 kan du anpassa urtavlan på nästintill oändligt många sätt eftersom det finns 80 000 urtavlor och 40 komplikationer att välja mellan när man ska skapa sin egen urtavla. Risken är då ganska liten att inte hitta en som passar för dina ändamål. Bland annat kan du exempelvis se väder, steg och puls med mera helt beroende på vad du vill ska visas.

I vissa fall kan man vilja ha flera urtavlor beroende på vad man ska göra och då kan du lätt byta mellan urtavlorna om du till exempel har en för träning och en för vanlig vardag etc.

Batteri

Galaxy Watch 3 har på pappret en batteritid på ca 2 dagar trots att äldre generation har upp till 4 dagar. Jämfört med Apple Watch som har 18h på pappret är det verkligen inte dåligt men samtidigt lite tråkigt när den i princip är halverad med tidigare generation.

batteri

Samsung har sagt att den ska klara 2 dagar och det gör den fast du tränar och rör på dig eller inte. Detta är dock när man inte har aktiverat funktionen för att skärmen alltid ska vara på. Då blir batteritiden ungefär ett dygn istället, trots det klår den Apple Watch i den kategorin.

För alla med Samsung-telefoner finns möjlighet att ladda batteriet via trådlös strömdelning ifall det är kris. Annars kan man ladda den med vanlig trådlös laddning.


Samsung Galaxy Watch 3: Appar och funktioner

Galaxy Watch 3 kommer självklart med nyaste programvaran och då är det just nu Tizen 5.5 som gäller. Fortfarande ligger det lite efter Apple Watch OS men är inte långt efter. Utvecklingen av operativsystemet har gjort menyerna mer anpassningsbara och fler användbara appar har lagts till samtidigt som det går mycket smidigare och fortare att navigera och starta appar samt växla mellan dem.

Det som gör det extra bra är den omtalade och kanske lite uttjatade ramen för att den tillsammans med knapparna gör det enkelt att hitta det man vill. En funktion som är ny och lite svårare att lära sig använda är rörelsegesterna för att navigera snabbt och effektivt men när man lär sig är det en väldigt bra funktion.

En kanske märklig funktion enligt vissa är att du kan skriva med Galaxy Watch 3 och använda dig av T9-tangentbordet. Trots den lilla skärmen på klockan fungerar det rätt så smidigt så länge man inte har alldeles för stora fingrar. Det uppskattas av överraskande många trots att ingen riktigt tror på det från början men du kan självklart även diktera vad du vill skriva för att göra det enklare. Tangentbordet är något som exempelvis Apple Watch inte har då de har en annan funktion som jag personligen inte tycker fungerar som det ska.

health fitness

Träning och hälsa

En smartklocka är för många ett verktyg och hjälpmedel till träning. Självklart kan Samsung Galaxy Watch 3 spåra 40 aktiviteter och 7 av dem automatiskt. På grund av detta behöver du inte alltid välja vilken typ av träning du ska utföra innan du börjar, exempelvis när du ska gå ut med hunden.

Om du tycker om att löpa mycket kan Galaxy watch 3 spåra din VO2 Max som är ett mått på din konditionsnivå, desto högre desto bättre kondition. Perfekt för den som löper längre sträckor och vill se att konditionen förbättras. Det kan ge dig en extra push för att kämpa på hårdare.

Ifall du är en aktiv löpare så är GPS:en väldigt noggrann och kan mäta sig med de bästa löparklockorna.

En nackdel med Galaxy Watch 3 är dock armbandet av läder. Det är inte det man önskar av en smartklocka för träning men som tur är finns det andra alternativ och det går att byta ut ifall man vill ha ett mer passande sportband. Läder är som de flesta vet, inte det mest komfortabla materialet när det är vått och svettigt så ett sportband rekommenderas för den aktiva användaren.

Galaxy Watch 3 kommer med flera hälsofunktioner, bland annat EKG- och blodtrycksavläsning som är FDA-godkänd. EKG-avläsningen kan exempelvis upptäcka förmaksflimmer. Sensorn för blodtrycksmätning är en helt ny funktion som är svår att hitta på andra smartklockor och är därför lite unik i sitt slag medans EKG-avläsning har funnit hos Apple sedan Apple Watch Series 4.

Falldetektering däremot har funnit i flera år hos flera olika varumärken men den funktionen kan rädda liv. Genom att känna av om du faller hårt och plötsligt kan klockan automatiskt ringa räddningstjänsten och om detta sker måste du verifiera att du mår bra via ett knapptryck.

Ett växande problem bland befolkningen är sömnproblem och med hjälp av en smartwatch som Galaxy Watch 3 kan du få hjälp med notiser när det är dags att lägga sig och varva ner. Förutom det kan du spåra hur längre du sover, hur du rör dig och hur din REM-sömn ser ut. All den informationen kan sedan sammanställas för att se hur länge du sover i snitt och hur mycket kvalitétssömn du får.

Jag läste om en jämförelse mellan Samsung Galaxy Watch 3 och Apple Watch Series 6 där Apple watch märkte av bättre när man vaknade till mitt i natten men visade att man sov längre totalt. Galaxy Watch 3 var inte lika känslig men den kände av mer större förändringar.

För att spåra sömnen använder Galaxy Watch 3 de olika sensorerna, exempelvis Sp02-sensorn som mäter syremättnad i blodet och pulsmätaren. Med dessa kan du få information på hur du andas och om du har en bra vilopuls.

Tillgänglighet

Tizen OS har fortfarande ett rätt smalt utbud av appar från tredjepart men de vanligaste som man vill ha finns att hämta hem som exempelvis Spotify.

apps

På tal om Spotify kan du spara upp till 8 GB musik offline med båda versionerna med eller utan eSIM. Det ger dig valmöjligheter ifall du inte har behov av att ha eSIM och vill få Galaxy Watch 3 lite billigare. Jämför man med Apple Watch så har Apple Watch 5 och nyare dubbelt så mycket lagringsutrymme, hela 16 GB men för de flesta räcker det med 8 GB om man väljer att spara de allra viktigaste spellistorna.

En nackdel på flera smartklockor är att man inte kan spara musik offline och måste då ha mobiltelefonen med sig om man vill lyssna på musik. Det passar sig inte alltid eftersom vid mycket rörelse kan mobiltelefonen vara klumpig att bära med sig som exempelvis vid löpning.


Samsung Galaxy Watch 3: Slutsats

Dagens marknad inom smartklockor är stor och konkurrensen har ökat men med Galaxy Watch 3 flyger Samsung upp i topp bland de bästa smartklockorna. Den fungerar utmärkt för träning och hälsa men även i helhet som en grym smartklocka med alla dess funktioner.

Galaxy Watch 3 har de bästa funktionerna från Galaxy Watch Active och tidigare generation av Galaxy Watch men det har gjort den snäppet dyrare. Om man bortser från priset är den helt klart bäst för alla android-användare med sin snygga design och bredden av funktioner.

Jämfört med Apple Watch har den bättre batteritid och du har större möjlighet att välja mobiltelefon då du inte behöver ha en Samsung trots att jag skulle rekommendera det för att som oftast fungerar det bättre att ha produkter från samma varumärke.

Vill du ha det bästa av det bästa i en snygg design och med den tillfredsställande roterande ramen ska du välja denna smartklocka. Det finns inget alternativ för den som ska ha det bästa och är en android-användare.

Författad av: samuelaho