Köpguide – TV – Tips inför TV-köp – 2021

köpguide tv 2021

Har du svårt att välja rätt och känner dig osäker när du ska köpa en ny TV? Då är den här guiden ett hjälpmedel för att få dig att hitta en TV som passar för just dina ändamål och din budget.

Det är en stor och förvirrande marknad med alla olika storlekar och konstiga benämningar som de flesta inte har en aning om vad det betyder. Man vill ju bara ha det bästa möjliga för pengarna man spenderar men då är det bäst att läsa på.

För många är det storleken som är första och viktigaste egenskapen man tittar på men det är så mycket mer man ska tänka på eftersom en 60″ TV må vara stor men det betyder inte att bildkvalitén kommer vara bra. Det finns många fler faktorer att tänka på innan man gör sitt val.

I den här guiden reder vi ut dessa specifikationer och funktioner som storlekar, upplösningar och olika design. Dessa är bland annat upplösningarna 8K, 4K Ultra HD samt skärmteknikerna LED och OLED med mera så som vad som gör en TV till en Smart-TV.

Med hjälp av personliga erfarenheter, guider och recensioner har jag sammanställt denna guide för att räta ut alla frågetecken.

Snabbguide inför ditt TV-köp

I vissa fall har man inte tid eller tålamod att göra en ordentligt research innan man köper en produkt och därför har jag även sammanställt denna snabbguide. Om du behöver mer information kan du läsa vidare i guiden.

Vad skall jag tänka på när jag köper en ny tv?

 • Välj en TV med minst 4K-upplösning för att få en bättre bild på dagens stora TV-apparater.
 • Låt dig inte luras av att skaffa en med 8K-upplösning för i dagens läge finns det inte mycket som går att se i 8K samt att det är onödigt dyrt.
 • Titta inte bara på priset. En bra TV på 50″ eller mer med 4K-upplösning kommer att kosta runt 5000kr om inte mer beroende på hur bra TV du vill ha. En TV på 65″ kan kosta uppemot 10 000kr om du ska ha en bra.
 • Se till att den TV du väljer har bra uppdateringfrekvens, gärna 120 Hz. Högre uppdateringsfrekvens är bättre och de flesta har minst 60 Hz. Desto högre uppdateringsfrekvens, desto mjukare rörelser får du. Detta är extra viktigt om man vill spela TV-spel.
 • Se även till att den är HDR-kompatibel för att få bättre kontrast och mer realistiska färger.
 • Om TV-apparaten har tekniken OLED är den troligtvis väldigt bra men dyr så välj gärna en QLED-TV eller annan LED-TV för lägre pris.
 • Se till att ha tillräckligt med kopplingspunkter som exempelvis minst 4 HDMI-portar för att slippa skifta mellan olika tillbehör som TV-box, TV-spel och dator eller liknande.
 • Om du vill ha bra ljud ska du se till att skaffa en soundbar eller liknande eftersom i de flesta fall är den inbyggda högtalaren av sämre kvalité för att skärmarna är så tunna.
 • Låt dig inte luras av utökade garantier av återförsäljare eftersom du mest största sannolikhet har köpskydd via försäkring eller ditt bankkort/kreditkort.

Skärmstorlek

I mångas ögon är det skärmstorleken som är det första man tänker på vid köp av TV som jag nämnde i inledningen. Det har länge varit en frenesi att köpa och ha den största TV-skärmen och det gör att man kanske inte får det bästa för det man betalar. Det är i min värld inte rätt sätt att tänka när det gäller köp av TV eftersom du kan ha en jättestor TV men samtidigt jättedålig bild.

Det är då viktigt att tänka på var du ska ställa din TV och var du kommer sitta och titta på den. TV:n ska vara placerad på ett bra avstånd från där man sitter för att det ska vara ergonomiskt och bekvämt att titta. I de flesta fall passar det med en TV som har storleken mellan 50″ till 65″ eftersom där är dagens teknik optimal för att få bra en bra bild samtidigt som du får en stor TV.

I vissa fall har man ett mindre rum där man vill ha en TV och då kan man gå ner i storlek för att det ska vara optimalt.

Man ska exempelvis inte behöver vrida på huvudet för att kunna se olika delar av TV-skärmen. Därför är avståndet till TV:n också avgörande. Du ska inte se pixlarna på skärmen för då sitter du för nära. Det finns en tumregel att följa när det gäller skärmstorlek och avstånd. Regeln säger att du ska ha ett avstånd till TV-skärmen som är minst tre gånger skärmens höjd vid HD-upplösning och 1,5 gånger vid 4K Ultra HD.

Det finns gott om guider som går in mer djupgående på hur du ska beräkna fram rätt TV-storlek med tanke på rummets storlek och upplösningen på TV:n.

För ett oerfaren kan det vara svårt att göra en rättvis bedömning på en TV utan att man har tittat på den i verkligheten. Därför är det bra att om man har möjlighet, gå och titta på den i en butik för att få en överblick över hur stor exempelvis en 65″ TV är och hur bra bilden är på en specifik TV.

Sammanfattning av skärmstorlek:

 • Välj en TV efter avstånd. Använd gärna tumregeln att ha minst 3 gånger skärmhöjden som avstånd till TV:n vid HD-upplösning och 1,5 gånger skärmhöjden vid 4K-upplösning.
 • Titta inte bara på skärmstorleken, se till att ha bra upplösning också.
 • Se till att välja en TV som passar in i rummets storlek.
 • Titta gärna på TV:n i en butik istället för att bara hoppas att det är bra när man installerar den.

Skärmupplösning: HD, 4K eller 8K?

Nästa steg i att välja en TV bör vara valet av skärmupplösning. Upplösningen är antalet pixlar som en bildskärm består av. Exempelvis HD-upplösning har 1920×1080 pixlar medans en 4K-upplösning har 3840×2160, det betyder att fler pixlar är lika med tydligare och skarpare bild med fler detaljer. Den första siffran är pixlar i bredd och andra är pixlar i höjd.

Standarden har länge varit Full HD-upplösning och är den vanligaste upplösningen men det börjar mer och mer gå mot 4K-upplösning som också kallas Ultra HD på grund av den snabba utvecklingen inom tekniken. 4K-upplösning har dubbelt så många pixlar som HD-upplösning som syns rätt tydligt om man jämför mellan en TV som har Full HD-upplösning och en med 4K-upplösning.

Den största skillnaden på de olika upplösningarna är att man ser allting mer detaljerat desto större upplösning man har. Bilden får en mycket bättre skärpa och ett bättre djup medans det känns mer verkligt och livligt. Det leder även till tydligare text och du kan se små detaljer skarpare som exempelvis publik på fotbollsmatcher. En annan fördel är att man kan sitta närmare TV:n utan att störas av att bilden blir dålig på nära håll på grund av att man ser pixlarna som på en Full HDTV.

Eftersom tekniken utvecklas i stormfart har det blivit lättare att hitta filmer, tv-kanaler med mera i hög upplösning. Det är ju tyvärr så att för att se på 4K måste även filmen eller kanalen visas eller sändas i 4K. Som tur är erbjuder de flesta stora streamingtjänsterna och TV-kanalerna 4K-upplösning idag. Ibland kan det finnas flera versioner av en TV-kanal där en är Full HD och en är för Ultra HD som du får betala extra för.

För att veta in videon eller kanalen är i 4K har de flesta streamingtjänster en tagg på videon som säger att det är 4K-upplösning eller så har de lagt till exempelvis “Ultra HD” under sin TV-logga. Som ett exempel tar jag tv-kanalen “Viasat Sport” där det är HD-upplösning och vid 4K-upplösning står det “Viasat Sport Ultra HD”.

4K Ultra HD TV

I vissa fall kan TV:n göra om Full HD-upplösning till att det nästan ser ut som 4K genom att skala upp bilden eftersom dagens TV-apparater är som datorer.

För att få en bra 4K-upplösning på en tv-sändning krävs att man rätt utrustning runt TV:n som exempelvis tillbehör som satellit-tv eller tv via bredbandet. Det går inte att skicka och ta emot så mycket data som 4K-upplösning kräver via en vanlig tv-antenn.

Det som är nyast på marknaden är 8K-upplösning men det har även ett högt pris. En TV med 8K-upplösning har 4 gånger så bra upplösning som en TV med 4K-upplösning som gör att bilden blir helt otrolig men för att utnyttja dess potential behöver man ha något att titta på i 8K-upplösning.

Det största problemet är att hitta innehåll som är i 8K-upplösning eftersom allting inte ens finns i 4K ännu. 8K-upplösning är något som blir mer aktuellt i framtiden och därför bör man vänta med att betala extra för att få det.

Sammanfattning av skärmupplösning:

 • När du väljer en TV bör du satsa på en som har 4K-upplösning/Ultra HD.
 • Köp inte en TV med 8K-upplösning eftersom utbudet av innehåll med 8K-upplösning är väldigt begränsat.
 • Desto större skärmstorlek desto bättre upplösningen behöver du för att få en bra bild.

HDR

Det finns många nya funktioner som kommit senaste åren och en av dessa funktioner är HDR som kom i samband med att 4K Ultra HD kom ut på marknaden. HDR står för High Dynamic Range som gör att din TV kan leverera fler färger, fler kontrastnivåer och högre ljusstyrka. Det är en funktion som tar 4K Ultra HD till ännu en högre nivå vad gäller bildkvalité.

För att se om en TV har HDR är det bara att titta om det står HDR10 eller Ultra HD Premium någonstans men de flesta nya TV-apparater har HDR i dagsläget. Det är en standard som de flesta TV-tillverkarna ha implementerat.

Det finns även något som kallas Dolby Vision och det är den bästa versionen av HDR enligt marknaden. Dolby Vision är skapad av samma Dolby som gett oss brusreducering och surroundljud. De har dock mycket högre krav för vad som är HDR och inte, som i sin tur leder till att det är svårare att klassa en video som Dolby Vision än exempelvis HDR10.

När du letar efter en TV kan det vara lite förvirrande eftersom det finns HDR på de flesta TV-apparater men det betyder inte att man får en med Dolby Vision. Detta är för att Dolby har höga krav på vad en TV med Dolby Vision ska ha för specifikationer och TV-tillverkaren måste även betala en licens för att få ha det. Det leder till att de billigaste TV-apparaterna inte har Dolby Vision men om man vill lägga en extra slant och köpa en Premium-TV så har de flesta varumärkena Dolby Vision.

HDR beach sun

Om det är en Samsung-TV du letar efter så har de ett eget HDR-format som kallas HDR10+ i alla sina Smart TV-apparater. Tyvärr är det inte lika vanligt att det du ska titta på är av HDR10+-kvalité jämfört med Dolby Vision. Det är ett fåtal streamingtjänster som erbjuder HDR10+ i sitt innehåll och väldigt få filmer på Blu-Ray. Samsungs HDR10+ är då väldigt begränsad i sin användning.

Det finns även andra versioner av HDR som exempelvis Technicolor Advanced HDR och IMAX Enchanced men dessa är ännu mer sällsynta på marknaden än så länge. De är rätt nya med sina versioner och i dagsläget är det inget som rekommenderas att leta efter.

Tidigare har det varit svårt att hitta innehåll med HDR men på senare tid har det sett ljusare ut. Det finns gott om filmer i Blu-ray som stödjer HDR men där kan du bli begränsad om du inte ha en Blu-Ray-spelare som klarar av HDR. De flesta streamingtjänsterna släpper ut mer och mer innehåll i HDR-format och i stort sett allt nytt är i HDR-format. Det finns även en del tv-kanaler som har sändningar i HDR-format om du har kabel- eller satellit-tv. Den HDR som sänds i TV är dock en egen version av HDR som kallas HLG och betyder Hybrid-Log Gamma.

Sammanfattning av HDR:

 • Leta efter en TV med HDR.
 • Se till att ha rätt utrustning för rätt version av HDR. Exempelvis om du vill ha Dolby Vision ska du se till att ha stöd för Dolby Vision på all utrustning till TV:n som t.ex Blu-Ray-spelare.
 • Lägg inte så mycket vikt på en specifik version av HDR.
 • Om du ska ha det bästa, välj en med Dolby Vision.

Uppdateringsfrekvens

Om du någonsin undrat över vad allt tjat om uppdateringsfrekvens handlar om så kommer du få svaret här. Uppdateringsfrekvensen uttrycks i Hertz (Hz) och beskriver hur många gånger per sekund en bild uppdateras. Det som länge har varit standard är 60 Hz, alltså 60 gånger per sekund.

Problemet med att ha 60 Hz är att snabba rörelser på skärmen kan uppfattas som suddiga eller ojämna, särskilt på LCD HDTV-apparater. Detta har lett till att tv-tillverkarna ha ökat uppdateringsfrekvensen till 100, 120 och upp till 240 Hz som gör att rörelser på skärmen blir mer jämna och livliga.

Desto högre uppdateringsfrekvens, desto bättre rörelser. Perfekt för den som vill se på filmer och sport som alla vet kan gå fort.

uppdateringsfrekvens sport

Högre uppdateringsfrekvens betyder inte alltid att det blir bättre eftersom innehållet man tittar på också ska vara producerar i högre uppdateringsfrekvens. Men en positiv sak är att TV-apparaterna har programmerats att hantera det på en rad olika sätt. Ett sätt är att de infogar svarta bilder mellan originalbilderna för att lura ögat att det ser jämnare och solidare ut. Ett annat sätt är att TV:n skapar en bild som är av två intilliggande bilder för att få en mer realistisk rörelse. I vissa sällsynta fall kan detta dock leda till att det ser sämre ut än om du hade samma uppdateringsfrekvens på TV:n som på innehållet du tittar på.

Det här problemet har uppmärksammats av marknaden som lett till att nyare TV-modeller har stöd för något som kallas HFR, High Frame Rate. HFR gör att man både får högre uppdateringsfrekvens och extra stöd för innehåll med högre uppdateringsfrekvens än 60 Hz. High Frame Rate är extra bra när man tittar på live-sport men det är fortfarande relativt nytt på marknaden och inte så vanligt.

De flesta gamers pratar ofta om uppdateringsfrekvens när det gäller spel och bildskärmar men just inom TV-spel räcker det i de flesta fall med 60 Hz, dock inte till de nyaste spel-konsolerna och spelen. Det är för att spelkonsoler oftast har en topp på 60 bilder per sekund och de bästa TV-spelen erbjuder bästa prestandan på lägre uppdateringsfrekvens än exempelvis 120 Hz.

Det finns även en del termer inom TV-marknaden som kan lura dig att tro att något är bättre än vad det är. Det finns exempelvis något som heter “effektiv uppdateringsfrekvens” som egentligen betyder att du har hälften av den uppdateringsfrekvensen som står givet. Det är för att de använder videobearbetning för att skapa en jämnare bild och inte en riktig uppdatering av bilden.

Sammanfattning av uppdateringsfrekvens:

 • Se till att ha minst 60 Hz uppdateringsfrekvens.
 • Om du vill se på mycket film och live-sport bör du titta på en tv med 120 Hz.
 • Spelar du TV-spel räcker oftast 60 Hz om du inte har den nyaste spel-konsolen.
 • Om du vill ha extra bra bild när du tittar på live-sport rekommenderas HFR.
 • Se upp för en del termer som exempelvis “Effektiv uppdateringsfrekvens”.

Anslutningar och HDMI

Något som kan kännas självklart är att man har tillräckligt med anslutningar i sin TV men det kan bli en jobbig situation om du inte har tillräckligt många och av rätt sort. Därför rekommenderar jag att man kollar att det finns tillräckligt med anslutningar för utrustning som ska kopplas till TV:n.

Det kan vara så att du har ett TV-spel, en Blu-ray-spelare och Chromecast med mera som tar upp de där HDMI-anslutningarna fort. Därför är det viktigt att man även tänker på det här för att slippa skifta mellan olika apparater som ska koppla in i TV:n.

Om du har eller har tänkt att skaffa apparater till TV:n som har stöd för 4K Ultra HD bör du se till att det finns en port för HDMI 2.0. Du ska ha det för att få ut 4K Ultra HD från exempelvis ett TV-spel. Det är även rätt vanligt att man har en sådan port och då kallas den oftast HDCP 2.2. En HDCP 2.2-port har en hög bandbredd för att klara av 4K Ultra HD och dessutom skyddar den digitalt innehåll.

Senaste tiden har det även kommit en ny version som kallas HDMI 2.1 och en sådan port har ännu bättre leverans, ända upp till 8K men även flera andra mindre fördelar. Det är dock inte det enda som är nytt för det kommer bättre funktioner hela tiden.

En ny funktion som funnit flera år inom datorspels-industrin är VRR-stöd i form av Nvidias G-sync och AMDs Freesync. Den funktionen har även börjat komma till TV-marknaden och betyder Variabel Uppdateringsfrekvens på svenska. Det som VRR gör är att använda en teknik som matchar uppdateringsfrekvensen på din TV-apparat med din innehållskälla för att få en jämnare bild utan skärmslipning. VRR lägger också till flera bildhastigheter för 4K-vider och bättre

Om du undrar vad skärmslipning är så kan jag kortfattat berätta att det är information från flera bilder samtidigt som gör att bilden blir suddig eller otydlig och det beror på att uppdateringsfrekvensen inte är i synk mellan bildskärm och det som skickar informationen till bildskärmen.

Sammanfattning av anslutningar och HDMI

 • Leta efter en TV med minst 4 HDMI-portar.
 • Se till att det finns åtminstone en port med HDCP 2.2 eller att alla portar är HDMI 2.1.
 • Om du vill ha bra bild vid rörelse rekommenderas att du har någon typ av VRR.

Olika TV-typer: LCD, LED LCD, OLED

Det finns flera benämningar på vad en TV för av typ och dessa är i stort sett LCD och OLED där LCD är det vanligaste eftersom det oftast är det billigare alternativet.

LED och LCD

Den större delen av TV-apparater som finns på marknaden använder sig av LED LCD-teknik. Tekniken fungerar så att dessa Ultra HD- och HD-apparater använder LED-dioder för att lysa upp LCD-skärmen och det leder till att TV-apparaterna kan vara väldigt tunna. LED-dioderna gör det möjligt att belysa specifika delar av bildskärmen lite extra samt dimma ner andra delar för att skapa en bättre bild med blandning av ljusa och mörka områden i bilden. Detta kallas även aktiv dimning eller lokal dimning.

Det finns gott om LED LCD-apparater för ett bra pris där en mindre på 32″ kan kostar runt 2000kr och en riktigt stor på 90″ kan kostar uppemot 100 000kr.

De flesta LCD-apparaterna använder lysdioder i utkanten av skärmen och det finns även lite bättre modeller som stöder aktiv avbländning. Det krävs dock en del programmering för att lyckas manipulera ljuset längst skärmkanten.

En annan sorts teknik är Full-array LED som betyder att man har ljusdioder direkt bakom skärmen i ett rutnät som kan tändas eller släckas individuellt. På grund av det blir bakgrundsbelysningen bättre och mer precis samt gör att du får en mer detaljerad bild med kontraster. Full-array LED har tidigare bara funnits på dyrare premium-modeller men i dagens läge finns det på TV-apparater med 4K Ultra HD för väldigt bra priser och dessa använder vanligtvis den här tekniken.

Ännu en ny sorts teknik har kommit som kallas kvantprickar, Quantum Dots. Den här tekniken gör det lättare att uppnå kraven för HDR och få ett bredare färgspektrum samt hög ljusstyrka.

Kvantprickar är pyttesmå nanokristaller med en unik förmåga att släppa igenom olika våglängder av ljus beroende på storlek. Det går till att färgerna reglerar av storleken på nanokristallen.

En LCD-skärm har ett extra lager med nanokristallprickar som tänds när bakgrundsbelysningen träffar dem som leder till att du får ett bredare utbud av färger och ökad ljusstyrka.

Som i de flesta branscher finns det även här flera taggar eller etiketter som kan vara förvirrande som exempelvis QLED som i själva verket är en LCD-TV med kvantprickar och bakgrundsbelysning i LED. Det jag har märkt att många gör är att förväxla QLED med OLED som är en annan teknik.

Den vanligaste tillverkaren av QLED är Samsung men det börjar dyka upp flera tillverkare som använder sig av den tekniken. Jag säger inte att det är dåligt med QLED men det är viktigt att inte förväxla det med tekniken OLED som jag kommer ta upp i nästa del av denna TV-guide.

QLED är ett mellanting mellan LCD och OLED som gör att du får en TV som är bättre än vanligt LCD men för ett billigare pris än OLED.

Fördelar:

 • Stort utbud av storlekar
 • Gott om funktioner
 • Bra pris

Nackdelar:

 • Lite problem med snabba rörelser som vid live-sport och TV-spel.
 • Sämre svärta i bilden då pixlarna inte kan bli helt svarta.
 • Bilden syns dåligt från sidan av TV:n.

OLED

OLED är i stort sett det bästa du kan hitta på marknaden och OLED-teknik slår LED LCD med Full array LED. Det är för att OLED istället använder ett lager av organiska lysdioder som bakgrundsbelysning och pixlarna kan kontrolleras individuellt för att kunna uppnå fantastisk kontrast och äkta svärta.

tv 8k fireworks

Det finns dock inte många tillverkare som tillverkar TV-apparater med OLED-teknik men det kommer mer och mer. De största tillverkarna av OLED-apparater är LG, Sony och Philips.

OLED finns i princip bara i 4K Ultra HD och bättre, som 8K. Det är nästan en garanti att den som köper en OLED kommer ha en fantastisk TV men det har ju sitt pris, än så länge. Priset på en OLED har varit väldigt dyrt men som med all annan teknik tror jag att priserna kommer gå ner rätt mycket inom en snar framtid.

Fördelar:

 • Bästa bilden av alla tekniker som finns på marknaden.
 • Bättre färger, svärta och kontraster samt skuggor.
 • Lika bra bild från sidan som framifrån.

Nackdelar:

 • Dyra priser än så länge.
 • Lite lägre maximal ljusstyrka än vissa LCD-apparater.
 • Inte tillräckligt beprövat för att veta livslängden.
 • Ingen information om en bild kan bli inbränd som på gamla plasma-apparater.

Nya tekniker

Tekniken går framåt i rasande fart och även i TV-industrin som leder till att man implementerar nya tekniker i TV-apparaterna. De nyaste som inte har kommit ut på marknaden ännu är micro-LED och mini-LED. Det återstår att se hur bra dessa tekniker presterar.

8K-upplösning

Bland alla nya termer i TV-industrin dyker även 8K-upplösning upp som kanske låter som något försäljarknep men det är faktiskt helt rätt som det låter. 8K-upplösning erbjuder alltså dubbel så många pixlar som 4K, alltså 7680 x 4320 pixlar och man behöver inte ens jämföra båda för man ser direkt att bilden och detaljerna är helt fantastiska.

Det är dock relativt nytt med 8K-apparater som gör att det är rätt dyrt att köpa än så länge. Om du är en entusiast förstår jag om du vill skaffa dig en 8K-apparat men för er andra är det inte värt pengarna än så länge.

Som marknaden ser ut nu går det att förutspå att 8K är nästa stora grej inom TV-industrin och enligt mig är det värt att vänta lite med det för att köpa en till bättre pris. Dessutom finns det bara ett litet utbud av innehåll att titta på i 8K men det kommer också med tiden. Förutom det är det inte många som har tillräckligt bra bredband för att streama i 4K, ännu färre i 8K.

Många TV-tillverkare jobbar med AI och programmering samt redigerings-funktioner för att få en bättre bild än 4K Ultra HD istället för att få mer betalt för sina produkter tills det går att tillverka 8K för en billigare kostnad. I princip alla 8K-apparater är dyrare än 4K-apparater trots alla fina funktioner som har adderats till på 4K-apparater.

Det bästa med 8K är att man kan ha en riktigt stor TV-skärm och bra bild samtidigt. Ofta är det just upplösningen som gör bilden dålig när bildskärmarna blir för stora. Detta får en att undra över hur stor TV-apparat man verkligen behöver och kommer köpa i framtiden eftersom tekniken bara utvecklas hela tiden.

Sammanfattning av 8K-upplösning

 • Ha is i magen och vänta med att köpa en TV med 8K-upplösning.
 • Väldigt svårt att hitta innehåll i 8K som gör det onödigt att köpa det just nu.
 • Om du inte är en TV-entusiast är priset alldeles för högt ännu.

Smart-TV – Dagens standard-TV är det

De flesta TV-apparaterna på marknaden är i dagens läge en Smart-TV och det betyder att man kan ansluta den till internet och använda den lite som en dator eller mobiltelefon. Med en Smart-TV kan du använda olika appar och surfa runt på internet om man så vill. Det är i princip en dator och TV i samma men med ett lite enklare system att navigera i än exempelvis en dator.

Den största fördelen med Smart-TV är att man kan ha appar från olika streaming-tjänster för att streama film, serier och tv direkt med TV:n. Det finns även spel och andra appar som exempelvis Facebook.

Om du har en nyare Smart-TV går det att söka efter innehåll över streaming-tjänster och live-program på kabel- och satellit-tv. De flesta har en insticksmodul där du kan stoppa i ditt TV-kort från olika TV-operatörer som gör att det här är en perfekt kombination för den som vill det och slipper då den där jobbiga digitalboxen.

Det finns olika sorters operativsystem och gränssnitt som ibland kan vara lite förvirrande men även dessa har blivit bättre och tydligare att navigera runt i. Exempelvis LG, Samsung och Vizion har en meny man kan framkalla som dyker upp längst ner på skärmen med olika appar där man snabbt kan navigera dit man vill. Google har sitt eget system som är en typ av Android-system och dessa kan man hitta i TV-apparater från Sony och Westinghouse samt Amazon med flera olika märken så som Toshiba och Insignia. Dessa TV-apparater från Amazon kallas Fire Edition-TV, ett lite typiskt amerikanskt namn.

Om du ska köpa en TV är det viktigt att se till att just den Smart-TV:n har de viktigaste tjänsterna tillgängliga som exempelvis Netflix, CMORE och Viaplay. Självklart beror det helt på vad du använder för streaming-tjänster men se till att du får det du vill ha.

tv netflix

När du väl har köpt en TV med rätt streamingappar är det helt klart ett av de bästa sätten att hitta innehåll med hög kvalité i exempelvis 4K Ultra HD och HDR. Det står oftast under film- eller serietiteln vad det är för kvalité på innehållet som gör det lätt att hitta. Det känns nästan helt onödigt att ha en Blu-ray-spelare eftersom det krävs mycket mer ansträngning att hitta bra innehåll. Den enda fördelen med att ha en Blu-ray-spelare är när ditt bredband inte klarar av att streama i 4K Ultra HD.

Trots alla stora TV-tillverkare och deras Smart-TV finns det även mindre kända tillverkare som har egna system och lägre priser. Det kommer dock med en kostnad och det är ett begränsat urval av appar och funktioner trots att de kan vara riktigt bra för övrigt.

Om du mot all förmodan har skaffat en Smart-TV som inte erbjuder dina favoriter till streaming-tjänster kan man köpa en Google Chromecast eller en Roku som kopplas in i en HDMI-port. Med hjälp av en av dessa kan du enkelt “casta” eller sända från mobiltelefon eller dator till TV:n. Dessa finns även i 4K Ultra HD och för ett väldigt bra pris.

Sammanfattning av Smart-TV

 • De flesta TV-apparater är Smart-TV i dagens läge.
 • Se till att TV:n stödjer dina favoriter till streaming-tjänster.
 • Ifall det inte blev som du hade tänkt, köp en Chromecast eller Roku.

Viktigt med funktioner för TV-spel

TV-spel har blivit en stor industri, eller rättare sagt hela gaming-industrin. Det finns gott om otroligt bra spel med fantastisk bild och grymt ljud men för att kunna njuta av ett spel till fullo krävs det att du har rätt utrustning samt en del funktioner i TV-apparaten.

Det finns flera faktorer som förbättrar upplevelsen av TV-spel som exempelvis bra respons genom att ha hög uppdateringsfrekvens och om du har funktioner som VRR, Variable Refresh Rate som nämnts tidigare och ALLM.

Auto-Low Latency Mode, ALLM förkortat är att TV-apparaten går in i spelläge när du växlar till TV-spel som är ett optimerat läge för spel och det tillsammans VRR gör de en otrolig skillnad. Det kräver dock att man har en TV med HDMI 2.1 för att man ska få den funktionen och du behöver dessutom en av de nyaste spel-konsolerna för att få ut maximalt av din spel-upplevelse.

tv gaming

Om du spelar TV-spel är det ännu viktigare att ha tillräckligt med HDMI-portar som jag nämnde tidigare i artikeln för att slippa växla mellan exempelvis TV-spel och digitalbox.

Rekommendationer för gamers inom TV-spel

 • Se till att ha hög uppdateringsfrekvens.
 • Titta efter HDMI 2.1.
 • Rekommenderar VRR och ALLM.
 • Välj en TV som har tillräckligt med HDMI-portar för dina intressen.

Kontrastförhållande

Beskrivningen av vad ett ljusnivåområde i en bildskärm kan visa kallas kontrastförhållande. Desto bättre konstrastförhållanden, desto bättre skuggor och nyanser som leder till mer detaljrik bildkvalité.

Det finns dock inte universell standard i hur man mäter detta och därför kan det variera hur olika tillverkare mäter det. Tråkigt nog leder det till att man inte kan lita på deras siffror och därför rekommenderar jag alltid att titta på en TV i butik först innan man gör sitt val. Om du stöter på en försäljare som lägger mycket vikt på att prata om att en TV har otroligt kontrastförhållande kan du sluta lyssna på hen och se själv vad du tycker.

Mitt tips är helt enkelt att titta själv och jämför olika TV-apparater men det kan vara svårt i en butik då du helst vill se en film med mörka scener. Ifall du har möjlighet att titta på en mörk tv-scen kan du försöka analysera hur bra detaljrikedomen och skuggdetaljerna är på ett bättre sätt. Det finns även flera inställningar att prova för att få bättre bild men i en butik är det lättast att prova exempelvis film- eller bio-läge.

TV-apparater i övre Premium-klassen har mycket mer djupa och mörka svarta nivåer medans billigare TV-apparater visar en mer mörkgrå färg där det borde vara svart. Det är ett vanligt problem på billigare TV-apparater att man har dessa gråtoner som även kallas “förhöjda svarta nivåer”.

Sammanfattning av Kontrastförhållande

 • Bry dig inte om vad tillverkaren har skrivit i sin specifikation vad gäller kontrastförhållande.
 • Titta och jämför själv om du har möjlighet och helst någon video med mörka scener.
 • Om du är i en butik kan du prova film- eller bioläge när du analyserar en TV.
 • Ifall du verkligen inte vill ha mörkgråa färger istället för svart ska du satsa på en dyrare TV.

Ljud – Soundbar eller inte?

Det finns gott om tunna, snygga och bra TV-apparater men det finns även något som i de flesta fall är dåligt och det är ljudet. På grund av att TV-apparaterna blir tunnare försvinner utrymmet för att ha bra högtalare i TV:n. De flesta klarar sig med det inbyggda ljudet men för att få ett ljud som håller samma klass som TV-apparatens bildkvalité krävs det att man skaffar sig ett annat ljudsystem att koppla till TV:n. Alternativen är ett surround-ljudsystem, en soundbar eller ett par hörlurar som bara blir omständigt.

Det enklaste alternativet är att köpa en soundbar för några tusenlappar som är snygg och enkel att installera samtidigt som det levererar riktigt bra ljud. De får i de flesta fall plats under TV:n vid stativet och kan även monteras på väggen. En soundbar kan även leverera en sorts surroundljud som är en relativt ny teknik som kom för ett antal år sedan.

En del TV-apparater och soundbars har stöd för Dolby Atmos som är en sådan teknik att man får ett overheadljud som kan likna ett surroundljud och ger ett komplett ljud. Du kan få ut Atmos-effekten med takmonterade högtalare men många soundbars har Atmos-ljudbehandling där soundbaren har högtalare som riktas uppåt för att skapa ett mer realistiskt ljud och du slipper ha flera högtalare placerade runt i rummet som med surround-ljudsystem.

Det som är bra med nya TV-apparater är att man nästan alltid har en HDMI-port med ARC-funktion, Audio Return Channel. Den här HDMI-porten kan både skicka och ta emot ljud som gör det enklare för dig att koppla en mediaenhet utan massor av kablage liggandes överallt. ARC-anslutningen ger dig ett otroligt ljud till alla dina enheter och du slipper ha en extern mottagare för ljud som exempelvis en förstärkare.

För att hitta den bästa soundbaren kan du klicka här.

Sammanfattning av Ljud

 • Om du vill ha bra ljud ska du skaffa ett extern ljudsystem till TV:n eftersom de flesta har dåligt ljud.
 • Enklaste alternativet är att köpa en soundbar.
 • Rekommenderar att köpa en med Dolby Atmos för ett mer verkligt ljud.

Utökade garantier – Behövs det?

Alla elektronikbutiker vill sälja mer för att tjäna mera och det har lett till att de ofta erbjuder en sorts utökad garanti på de produkter du köper. Du behöver sällan ha en sådan garanti eftersom de flesta hemförsäkringar etc täcker de flesta kostnaderna vid reparation av hemelektronik. Det är något man får bedöma efter priset på produkten men om du exempelvis köper en LCD finns det i princip ingen fördel med att ha det för att en LCD-skärm har lysdioder som i princip är stöttåliga.

Du har ju alltid en viss garanti på ditt köp och då hinner du märka om du fått ett måndags-exemplar ganska fort medans du fortfarande har kvar garantin. I Sverige har vi 14 dagars ångerrätt på en produkt och 3 års reklamationsrätt om det är något ursprungligt fel på produkten. De flesta elektronikbutiker erbjuder även en egen garanti som oftast brukar vara ett år samt att en del kreditkortsföretag har en försäkring som täcker kostnaderna vid fel på produkten.

Sammanfattning av Utökade garantier

 • Bry dig inte om utökade garantier.
 • Du märker fort om det är något fel på TV-apparaten du köpt och hinner reklamera eller returera den.

Pris – Hitta fynden

Du får alltid en fullmatad TV med de senaste funktionerna och specifikationerna om du betalar fullt pris på en TV som är lite bättre men det kommer alltid perioder då du kan hitta riktigt bra fynd. TV-apparaterna har bara blivit bättre, dessutom har de blivit mer prisvärda än någonsin. Priset varierar självklart beroende på hur bra TV du ska ha men det finns gott om bra kompletta alternativ med 4K Ultra HD och de flesta bra funktionerna inklusive HDR för ett riktigt bra pris.

Det bästa är att ha is i magen och vänta in perioder då det är REA som exempelvis runt Black Friday, Juletider och Påsk. Förutom det så har elektronikbutiker sina egna stunder då de har en extra REA och erbjuder produkter till riktigt pressade priser. Ett tips är att ha några bra alternativ att välja mellan och följa priset på dessa under en viss tid för att sedan slå till när priset har gått ner men de brukar ofta gå upp i pris igen så det gäller att vara snabb.

Sammanfattning av Pris

 • Leta efter fynd under perioder då det är REA.
 • Ha is i magen och välj några bra alternativ som du kan följa priset på för att sedan slå till vid temporär prissänkning.

Vanliga frågor:

Vilken tv har bäst ljud?

De flesta TV-apparater i Premium-klassen har bra ljudkvalité men det är alltid bättre med externt ljud som exempelvis en soundbar eller surround-ljud.

När är det bäst att köpa tv?

Den bästa tiden att köpa en TV är på REA, exempelvis under mellandagsrea, påsken och Black friday.

Vilken TV ger bäst bild?

Den bästa bilden får du av en OLED-TV med 8K-upplösning och HDR. Notera att det inte är samma som QLED.

Vilken TV ska jag ha?

Det beror på vad du ska göra med den men sikta på en med minst 4K Ultra HD med HDR och 120 Hz uppdateringsfrekvens. Om du ska se på sport rekommenderas även att TV:n har HFR.

Hur många Hz ska en TV ha?

Desto högre Hz, desto bättre rörelser och jämnare bild vid rörelser. Det rekommenderas att ha minst 100-120 Hz.

Vilken TV är bäst för sport?

Den bästa TV:n för sport är en som minst har 4K Ultra HD, 120Hz uppdateringsfrekvens och funktioner som HDR och HFR.

Hur många Hz har en TV?

En TV kan ha allt ifrån 50 Hz till 240 Hz.

Vad är uppdateringsfrekvens på en TV?

Uppdateringsfrekvensen uttrycks i Hertz (Hz) och beskriver hur många gånger per sekund en bild uppdateras. Det som länge har varit standard är 60 Hz, alltså 60 gånger per sekund. Desto högre Hz, desto bättre rörelser och jämnare bild vid rörelser.

Varför 100 Hz TV?

Anledning att man väljer 100 Hz är för att desto högre uppdateringsfrekvens, desto klarare och jämnare rörelser i bilden.

Är OLED värt?

Det är värt det om man vill ha det bästa på marknaden. Du får en TV med fantastiska färger, svärta och kontraster. Den enda anledningen att det inte skulle vara värt är om det inte rubbar ens ekonomi men med is i magen kommer priserna gå ner så småningom. Det är framtiden.

Är 65 tum för stort?

Det beror på var du har tänkt att placera den och från hur långt avstånd du kommer titta ifrån. Det finns en tumregel att följa som säger att ha minst 3 gånger skärmhöjden som avstånd vid HD-upplösning och minst 1,5 gånger skärmhöjden vid 4K-upplösning.

Hur stor är en 65 tum TV?

Storlek (tum)Höjd (cm)Bredd (cm)
65″88144

Vilka mått har en 65 tums TV?

Storlek (tum)Höjd (cm)Bredd (cm)
65″88144

Hur stor är en 24 tums skärm?

Storlek (tum)Höjd (cm)Bredd (cm)
24″29,953,1

Hur stor är en 23 tums skärm?

Storlek (tum)Höjd (cm)Bredd (cm)
23″28,650,9

Hur stor är en 27 tums skärm?

Storlek (tum)Höjd (cm)Bredd (cm)
27″33,659,8

Hur vet jag storleken på min skärm?

Du kan mäta hur lång skärmen är på diagonalen från vänstra nedre hörnet till den högra övre hörnet men se till att du mäter skärmen och inte från TV-apparatens ytterkant. Du kan även mäta bredden och höjden på din TV för att sedan jämföra i en storlekstabell.

Storlekstabell

Storlek (tum)Höjd (cm)Bredd (cm)
32″39,971
40″49,888,6
42″52,393
49″61,02108,48
50″62,3110,7
55″68,5121
60″74,7132
65″80,94143,9
75″93,5166
Författad av: samuelaho