Apple watch SE – billigare än watch 6

Apple watch se

Apple Watch SE är den nya billigare versionen för den som inte behöver lyxigheter som EKG- och SpO2-sensorer. Den här klockan erbjuder de flesta funktionerna som andra modeller av Apple Watch gör men en del funktioner har tagits bort för att kunna få ner priset.

FÖRDELAR

  • Snygg och praktisk design
  • Bekväm
  • Apple Pay
  • Utmärkt skärm
  • Bra haptik
  • Apple Pay

NACKDELAR

  • Kräver iPhone för att användas
  • Ingen always-on skärm
  • Ingen EKG
  • Snål sömnspårning
Apple watch 6

Apple har som vanligt använt sig av samma design som tidigare och det är ingen överraskning eftersom den är väldigt omtyckt. Apple Watch SE är tillverkad av aluminium och finns i storlekarna 40 och 44mm.

Tanken med Apple Watch SE är att få med de bästa delarna från Apple och skapa en prisvärd klocka med alla de mest användbara egenskaperna. Man kan säga att det är en Apple Watch 5 inuti en Apple Watch 6 fastän man har tagit bort EKG och blodsyresensorn SpO2 samt att den inte har en skärm som alltid är på.


APPLE WATCH SE – SPECIFIKATIONER

Färger:Rymdgrå, silver, roséguld
Skärm:1.53 tum / 1.78 tum
Storlek:34 x 40 x 10,4 mm / 38 x 44 x 10,4 mm
RAM-minne:1 GB
Internt lagringsminne:32 GB
Batteri:18 h
Hållbarhetsklass:Vattentät till 50 meters djup + IPX7
Operativsystem:Watch OS 7
Funktioner:Pulsmätare, VO2 Max, eSIM, högtalare

APPLE WATCH SE – DESIGN OCH HÅRDVARA

Apple Watch SE har fått samma skärm som Apple Watch 6 och det är en riktigt bra skärm. Den är ljus och skarp men som tidigare nämnts kan man inte välja att ha skärmen på hela tiden utan man måste aktivera den via handrörelse eller tryck.

apple watch SE

Den här smartklockan går att anpassa med olika färger på boetten och färgerna som finns är rymdgrå, silver och roséguld. Armbanden som finns att välja mellan är samma som med Apples andra modeller.

Apple Watch SE har samma processor som Apple Watch 5 och det är S5-chippet som är lite långsammare än S6-chippet som sitter i Apple Watch 6 men det gör ingen märkbar skillnad om man inte jämför dem bredvid varandra. Den här smartklockan är fortfarande otroligt snabbt och smidig.

BATTERI

Till skillnad från tidigare har Apple Watch SE väldigt bra batteritid och kan klara upp till 50h innan man behöver ladda den trots att Apple skriver 18h som vanligt. Den här batteritiden inkluderar då sömnspårning och diverse aktiviteter.

Det tar mindre än 2h att ladda upp Apple Watch SE från 0 till 100% och det är inget märkvärdigt men lite långsammare än Apple Watch 6. Den går att laddas fullt minst 500 gånger innan den tappar kapaciteten till 80% och batteriet är utbytbart ifall det finns behov.

apple watch

En tråkigt sak är att det inte följer med en nätadapter med klockan, bara en laddningskabel så du måste ha en iphone-laddare eller köpa en nätadapter till.


APPLE WATCH SE – APPAR OCH FUNKTIONER

Apple Watch SE har som Apple Watch 6 fått den senaste programvaran i form av WatchOS 7. Den har alla funktioner som Apple Watch 6 förutom EKG och SpO2 eftersom den inte har samma sensorer.

I och med den nya programvaran har man adderat Siri direkt i smartklockan för att göra röstdikteringen snabbare. Det fungerar mycket smidigare och responsen hos Siri är kvick. Du kan ge Siri kommandon som öppnar olika appar och även fråga efter information från nätet.

Apple Watch SE fungerar lika utmärkt med iPhone som de andra smartklockorna från Apple. Det är mycket väl genomtänkt som vanligt med Apple och samspelet mellan klocka och mobiltelefon är riktigt bra. Du kan både ringa och smsa via smartklockan samt få aviseringar på samma saker som på mobiltelefonen.

Appstore som finns på Apple har ett gott urval appar från tredjepart för att förenkla din vardag och ge dig den information du vill ha. Det är klart mycket bredare utbud på Apple än Samsung när man pratar om tredjepartsappar.

En funktion som fortfarande saknas hos Apple är möjligheten att ladda hem spellistor på exempelvis Spotify för att kunna lyssna i offline-läge utan att behöva ha mobiltelefonen med sig. För att göra detta krävs det versionen med eSIM och då streamar du istället musiken direkt i smartklockan.

För övrigt fungerar de flesta appar i offline-läge som exempelvis aktivitets- och hälsospårning men inte ringa och smsa. Detta gör det lättare vid träning då du inte behöver ha mobiltelefonen med dig när du tränar om du nu inte har en Apple Watch SE utan eSIM och vill lyssna på musik samtidigt. Det går förvisso att ladda ner spellistor för offline-läge på Apple Music för de som använder sig av det men majoriteten gör inte det.

TRÄNING OCH HÄLSA

Apple Watch SE har som sagt inte fått sensorer för EKG och den nya SpO2-spårningen. I vanliga fall har man inte mycket nytta av dessa sensorer, undantag om man har problem med hjärtat, tränar stenhård kondition eller bara är riktigt nyfiken.

Den har dock kvar andra hälsofunktioner som falldetektering ifall du plötsligt faller och inte kan ta dig upp eller blir medvetslös. Apple Watch SE kan även mäta bullernivån i din omgivning och varna ifall det börjar bli risk för öronskador.

Apple watch SE

Det finns även en funktion som påminner dig om att tvätta händerna och räknar även hur länge du gör det för att underlätta under smittsamma tider som under corona-pandemin. Handtvättfunktionen känner av från dina rörelser och ljuden från vatten för att räkna ut om du använder tvål och hur länge du tvättar händerna.

Apple Watch SE har som andra smartklockor en funktion för sömnspårning men Apple har inte riktigt satsat tillräckligt hårt på den funktionen eftersom det saknas en del data som man kan få från andra smartklockor som exempelvis Samsung Galaxy Watch 3. På flera andra smartklockor får man fram data för att mäta din sömncykel och se hur du sover. De kan se om du sover bra genom att beräkna lätt, djup och REM-sömn. Apple Watch kan bara känna av när du lägger dig och vaknar samt visa din puls under sömnen.

För övrigt när det gäller träning kan du spåra all din aktivitet och dina träningspass samt flera hälsoaspekter av ditt liv. Du kan se hur din hälsa utvecklas med tiden via statistik som sparas i Fitness-appen. I Fitness-appen kan du ställa in dina aktivitetsringar där du lägger ett mål för dagen gällande kaloriförbränning vid rörelse, se antal timmar på dygnet du står åtminstone en minut under en timme samt hur många minuter kvalificerad träning du har fått under dagen.

Det finns ett stort antal träningsformer som går att spåra och de är anpassade efter typ av träning och därefter får du en urtavla anpassad efter just den träningen där det viktigaste visas. För att Apple Watch SE ska räkna ut hur många kalorier du förbränner mer korrekt behöver du skriva in ålder, vikt och längd. Den information du får av smartklockan är exempelvis puls, aktivt förbrända kalorier och sträcka som du har sprungit.

Du kan se alla dina genomförda träningspass och hur du har klarat av att stänga aktivitetsringar både i smartklockan och i mobiltelefonen. Där kan du även se statistik på olika snitt på löptider, förbrända kalorier under dagar och konditionsnivå vid VO2-spårning.

Eftersom den inte har samma sensorer som Apple Watch 6 fattas SpO2-sensorn som kan vara nyttig speciellt vid konditionsträning. Det är egentligen inte speciellt viktigt för en vanlig person men om man är elitidrottare kan det ha sina fördelar. Självklart finns det ännu bättre smartklockor anpassade för just träning men då får man inte en lika bra komplett smartklocka i andra aspekter.

I appen Hälsa kan man spåra mer än det som nämnts tidigare och det kan vara exempelvis kost och andra hälsorelaterad data för den som lägger ner tiden att skriva in det.

En nackdel för den som önskar att se urtavlan hela tiden är att den funktionen inte finns i denna modell. Det är en bra funktion vid exempelvis löpning då du kan se tid, puls och sträcka utan att behöver ta upp smartklockan och kolla för du kan se det direkt utan att skärmen släcks. Apple Watch 6 har den funktionen men det är lite av en lyx och inte ett måste för de flesta. Dessutom får man längre batteritid utan den funktionen som är ett stort plus.


APPLE WATCH SE – SLUTSATS

Apple Watch SE är en grym smartwatch för det priset man betalar. Billigare än Apple Watch 6 men har nästan alla funktioner som den. Priset är uppskattat av många eftersom Apple ofta tar mycket betalt för sina produkter men det har dock att göra med kvalitén på deras produkter.

apple watch

De har äntligen skapat en smartwatch för de som vill ha en riktigt bra men inte behöver ha det alldeles bästa med grädde på moset. Den här räcker gott och väl till vem som helst med de funktioner som den kommer med.

Jag tror inte någon gråter över att det inte finns EKG eller SpO2-sensor i Apple Watch SE för den har ändå mycket och mer än vad man behöver eftersom den behåller alla de viktigaste funktionerna som gör det till en komplett smartwatch.

De enda bristerna som jag förstår kan störa en del är att det saknas always-on skärm och att man inte kan ladda ner musik offline förutom via Apple Music men då kan det lösas med en modell som har eSIM.

Sömnspårningen har som sagt mer att önska men det är inte den viktigaste delen av en smartwatch för den hjälper ändå tillräckligt med att ge dig notiser om när det är dags att varva ner och sova samt väcka dig i den tid du har ställt in.

Apple Watch SE är en otroligt bra smartwatch för träning och den sitter bekvämt som gör den till en perfekt träningsaccessoar som hjälper dig att ta dig till nästa nivå.

Om du är på jakt efter en riktigt bra smartwatch för ett bra pris och äger en iPhone är detta ett perfekt val för dig. Den enda smartklockan som är bättre för iPhone är den dyrare modellen Apple Watch 6.

Författad av: samuelaho