Apple Watch 6

apple watch 6

Apple Watch 6 är ett nytt mästerverk av Apple och ligger självklart i topp när det gäller smartklockor. Apple Watch 6 är snabbare, billigare och har en bättre belyst skärm än tidigare modeller. Förutom det har den fått en ny sensor för att utföra mer spårning och mätning.

Fördelar

 • EKG
 • Blodsyremätare/Sp02
 • Sömnspårning
 • Snygg och praktisk design
 • Bekväm
 • Apple Pay
 • Fantastisk haptik
 • Utmärkt skärm

Nackdelar

 • Kräver en iPhone för att användas
 • Dyr
 • Lite snål sömnspårning jämfört med andra varumärken

Apple Watch 6 har behållit samma design som tidigare modeller och finns i storlekarna 40 och 44mm. Den har always-on skärm precis som Apple Watch 5 och kräver fortfarande en iPhone för att användas.

Den nya integrerade sensorn mäter blodets syremättnad och processorn har bytts ut till en snabbare. Allt detta i två nya färger att välja mellan, blå och röd.

Apple Watch 6 har blivit bekvämare med de nya valbara alternativen på armband. Det två nya banden kallas Solo Loop och Solo Flätad Loop som inte har något spänne eller lås som gör att du bara drar på dig klockan som ett armband.


Apple Watch 6 – Specifikationer

Färger:Röd, blå, rymdgrå, silver,
roséguld, grafit, guld, rymdsvart, titan
Skärm:1.53 tum / 1.78 tum
Storlek:34 x 40 x 10,4 mm / 38 x 44 x 10,4 mm
RAM-minne:1 GB
Internt lagringsminne:32 GB
Batteri:18 h
Hållbarhetsklass:Vattentät till 50 meters djup + IPX7
Operativsystem:Watch OS 7
Funktioner:Pulsmätare, SpO2, VO2 Max, EKG, eSIM

Apple Watch 6 – Design och hårdvara

Med en ny Apple Watch kommer även en ny processor som gjort den ännu snabbare, S6-chippet. Den ska enligt Apple vara 20% snabbare än S5-chippet som finns i Apple Watch 5 och nya Apple Watch SE. Det är inte en stor märkbar skillnad om man inte jämför dem bredvid varandra men om man jämför med en äldre modell än Apple Watch 5 är det en markant skillnad.

apple watch 6

Apple Watch 6 har ser ut som de äldre generationerna med en knapp på sidan och den digitala kronan bredvid medans högtalaren sitter på andra sidan. Du kan välja vilken handled du vill ha klockan på när du installerar den för att det ska vara så bekvämt som möjligt.

Med den olika storlekarna på 40 och 44 finns det alltid en som passar utmärkt. Apple Watch 6 sitter som alla andra Apple Watch otroligt bra på handleden på grund av den lätta vikten och funktionella design.

Apple Watch 6 har ett stort urval av armband att välja mellan. Det finns olika typer av armband och dessa är Solo Loop, Flätad Solo Loop och Sportband samt Sportband, Läder och Rostfritt Stål.

Dem två nya armbanden Solo Loop och Flätad Solo Loop är dem nya som inte har något snäppe. De är så praktiska och funktionella att man bara behöver dra på dem på handleden utan att krångla med något spänne. Båda banden är tillverkade av mjukt och töjbart silikongummi.

Sportbandet är av en sorts syntetiskt gummi som gör den både hållbar och bekväm medans Sportloopen är av en typ av nylon med aluminiumfläta inuti. Båda passar utmärkt för träning så där gäller det mest att välja vilken man tycker är snyggast.

Vid lite finare tillställningar som middagar eller till vardags passar läderbandet och den ur rostfritt stål då det är mer elegant och de är även förvånansvärt bekväma.

Skärmen på 324 x 394 respektive 368 x 448 pixlar är väldigt skarp och har bra ljusstyrka även vid solljus. På grund av detta och en skärm som alltid är på kan du ha koll på det som händer på skärmen utan att behöva anstränga dig och lyfta på armen.

Tillsammans med den nya uppdateringen av operativsystemet till WatchOS 7 kom även 7 nya urtavlor att välja mellan och möjligheten att dela urtavlor med andra användare. Det öppnar upp möjligheter att vidga sina vyer för hur en urtavla skulle kunna se ut, kanske hitta en som man inte hade tänkt sig från början.

Det har funnits gott om urtavlor att välja mellan redan innan och det har inte varit något problem att hitta en bra för mig personligen. Jag har tagit det som är estetiskt tilltalande i mina ögon och lagt till de komplikationer som jag har behov av. Dessa är exempelvis utetemperatur, kalender och aktivitetsringen samt batteriprocenten.

Batteri

Batteriet är väldigt bra trots att batteritiden är rätt låg jämfört med många andra varumärken. Enligt Apple ska den klara av 18h men den klarar lätt 1-2 dygn innan man behöver ladda den igen trots en skärm som alltid är på samt sömnspårning och andra mätningar som EKG och träningsspårning. Det betyder att Apple Watch 6 håller sig inom samma batteriklass som Samsung Galaxy Watch 3.

Smartklockan ska gå att ladda fullt minst 500 gånger innan kapaciteten har gått ner till 80% men det är möjligt att få batteriet utbytt ifall man önskar det när det börjar bli dåligt. Apple Watch 6 laddar upp från 0 till 100% på ca 85 minuter och upp till 80% på under en timme och det är mycket snabbare än Apple Watch 5.

Under en natt med sömnspårning aktiverad förbrukar Apple Watch 6 mellan 10-15% batteri som inte är mycket alls. Man ska inte lita på Apples uppskattning av batteritiden för den är klart mycket bättre än 18h.

En nackdel när man köper en Apple Watch 6 är att man inte får med en komplett laddare, bara en UBS-A kabel med den trådlösa laddaren.


Apple Watch 6 – Appar och funktioner

Apple har som vana att släppa ett nytt WatchOS vid lansering av en ny smartwatch och denna version är Apple WatchOS 7 som även går att hämta hem på Apple Watch 3, 4 och 5 samt SE.

Med ett nytt operativsystem kommer även flera nya funktioner och även förbättringar på de äldre. Ett exempel är röstfunktionen där du talar in ett kommando åt Siri för att exempelvis vid matlagning få igång en timer utan att behöva röra klockan med orena händer. Röstdikteringen har blivit tillgänglig fullt ut utan att ha wifi eller mobiltäckning som gör att det går mycket fortare att få respons av Siri.

Siri sägs vara den bästa i sin kategori, en bit före Google Assistant och Bixby. Siri får otroligt bra träffsäkerhet och snabb respons. Den som inte brukar använda denna typ av röstfunktion borde prova för det gör livet lättare men självklart finns det en nackdel då man av misstag kan aktivera Siri när man har smartklockan i närheten av ansiktet medans man har en konversation med någon. Det kan bli skämmigt exempelvis om du är på ett möte och Siri svarar på ditt tal.

apple watch 6

Apple Watch 6 integrerar otroligt bra med iPhone och det är väl genomtänkt hur saker som meddelanden, samtal och sms etc fungerar. Det beror troligtvis på att Apple Watch 6 och alla andra Apple Watch bara fungerar att koppla ihop med iPhone då de bara har behövt fokusera på den sammankopplingen.

Appstore har en uppsjö av olika appar från både Apple och tredjepart som gör den väldigt funktionell men självklart finns det begränsningar även med Apple Watch som med Samsung Galaxy Watch 3. En del appar fungerar inte fullt ut i smartklockan som det gör i mobiltelefonen som exempelvis whatsapp då du inte kan starta nya konversationer med smartklockan, bara svara.

Apple Watch 6 kommer med och utan eSIM. Om du inte har eSIM behöver du ha mobiltelefonen eller wifi i närheten för att ansluta till internet men med eSIM kan du göra det utan att ha mobiltelefonen med dig som ger dig mer frihet. Väldigt praktiskt vid exempelvis träning då mobiltelefonen kan vara klumpig att ha med sig.

Träning och hälsa

Du kan utnyttja de flesta funktionerna utan internetuppkoppling så som hälso- och konditionsspårning. Perfekt när du ska träna löpning då den kan spåra allt väsentligt som puls, tid och även var du har löpt men inte navigera med kartor, undantag om du har eSIM för då du kan utnyttja Apple Watch 6 fulla potential.

En stor nackdel som Apple fortfarande inte har fixat är att det inte går att lyssna på Spotify i offline-läge som gör det krångligt för många när de ska träna eftersom alla inte använder iTunes. Via iTunes kan du ladda ner spellistor att lyssna på offline men det är det enda sättet om du inte har internetanslutning.

Apple Watch 6 kommer med en ny sensor, en så kallas SpO2-sensor. Den gör det möjligt att mäta syremättnaden i blodet. Den aktiveras manuellt via en app som ber dig hålla handleden still i 15 sekunder. Mätvärdet ska då hamna mellan 95-100% men det finns de som lever med runt 90% syremättnad. Sensorn är inte lika pålitlig som en riktig SpO2-sensor som endast är tillverkad för det ändamålet men den ger ett bra resultat.

Den här smartklockan kan via dessa sensorer spåra hur din kropp mår och ge dig statistik på detta för att se hur din hälsa utvecklas. Apple Watch 6 är en komplett smartklocka och det gör den mer mångsidig jämfört med andra klockor som enbart är inriktade för träning och hälsa. Detta gör att resultaten man får inte är lika korrekta som klockor som är enbart för träning och hälsa men det märks inte om man inte är en elitidrottare.

Den nya SpO2-sensorn fungerar bra tillsammans med övriga sensorer så som pulsmätare och EKG. Det gör det möjligt att spåra sömn för att se om man sover bra eller dåligt samt om man har några andningsstörningar. Ett av de vanliga problemen är sömnapné som gör att man har andningspauser i sömnen.

Det känns dock som att det fattas en del data som flera andra varumärken klarar av att redovisa. De mätningar som saknas och behövs för att matcha de andra varumärkena som till exempel Samsung Galaxy Watch 3 är mätning av djup, lätt och REM-sömn. Även funktionen att väcka dig i rätt sömnfas för att få ut optimalt av din sömn finns ej. Alternativet blir att använda det inbyggda sömnschemat som du får ställa in själv med sovdags och väckning med vanligt larm.

Den nya versionen av operativsystemet har fått en handtvättfunktion som är väldigt användbar för att hålla god hygien. Den känner av när du tvättar dina händer via rörelser och ljud samt påminner dig om att tvätta händerna. Detta är extra bra vid perioder då sjukdomar sprids mycket och idén har kommit under corona-pandemin för att hjälpa hålla nere spridningen.

För övrigt används de gamla funktionerna från äldre Apple Watch så som aktivitetsringar och spårning av träning och hälsa. Dessa är aktivitetsringar, träningspårning etc.

apple watch

Du kan spåra flera typer av träning och dessa är anpassade efter typ av träning och ger dig den informationen du behöver beroende på vad du tränar. Du får en ungefärlig beräkning på aktivt förbrända kalorier efter din vikt, längd och ålder. Den beräknar tid, puls, förbrända kalorier och sträcka etc. Därefter sparas träningen och sammanställs för att se hur du tränat och om statistik förändrats.

Aktivitetsringarna består av kaloriförbränning orsakat av rörelse, träningstid och under hur många timmar du står upp minst 1 under dagen. De förbrända kalorierna kan man anpassa efter ditt eget mål och ger dig mål för att hålla dig hälsosam.

I statistiken kan man läsa av hur många träningar man har utfört och hur länge du tränar samt om du fått bättre resultat under dina träningar med mera. Det finns gott om möjligheter att dokumentera din hälsa. Även kost och andra hälsorelaterade data kan läggas in manuellt för att hålla koll.


Apple Watch 6 – Slutsats

Den bästa smartwatchen för iPhone men det är tyvärr de enda mobiltelefonerna denna smartwatchen fungerar med. Rekommenderas för alla iPhone-användare för att få ut maximalt ur Apple Watch.

Apple Watch 6 har otroligt bra synergi tillsammans med iPhone, den är snabb, flytande och lyhörd på ett sätt som inte finns hos andra varumärken. Den är modern i sin design och sitter fantastiskt bra på handleden vilket armband du än väljer. Apple Watch 6 är som de flesta produkter från Apple väldigt väl genomtänkt.

Den är helt klart bäst på att i helhet spåra hälsa och träning, dessutom är den enkel att använda och förstå sig på. Sömnspårningen är den funktionen som inte fungerar som man skulle önska men man får en del data som man kan ha nytta av där med.

Träningsspårningen är otroligt bra men eftersom det är en helt komplett smartklocka kan den inte spåra lika exakt som en klocka enbart skapad för träning. Dock är den inte långt efter i den kategorin eftersom bara elitidrottare skulle märka skillnaden.

Batteritiden kan diskuteras om den skulle behöva vara bättre men de 18 timmar som Apple utlovar är i underkant då den kan hålla upp till 2 dygn vid vardagsbruk inklusive träning och de vanliga spårningarna.

Apple Watch 6 är rätt dyr men har ändå inte så mycket mer att erbjuda än de äldre versionerna 4 och 5 samt den nya SE som är den billigare nya modellen. Exempelvis EKG har funnits sedan Apple Watch 4 och är inte användbar om man inte har en oro över sitt hjärta pga sjukdom eller nyfikenhet.

apple

Största skillnaden är den nya sensorn för mätning av blodets syremättnad, SpO2. Den ger ju självklart mer data för den som är intresserad men inget nödvändigt för vardagsbruk. Du har mer nytta av den vid exempelvis höghöjdsträning då syrenivån i luften är lägre.

Apple Watch 6 har även den en skärm som alltid är på men denna är betydligt ljusare och tydlig som går att läsa av bra även vid solljus.

En annan skillnad mot tidigare modellen Apple Watch 5 är att priset var några hundra kronor billigare vid lansering som självklart är välkommet på grund av dess höga pris.

Trots att man inte ser stor skillnad på pappret jämfört med äldre versioner av Apple Watch är detta en bra uppgradering och helt klart den bästa kompletta smartklockan på marknaden.

Rekommenderas starkt för alla iPhone-användare som vill ha det bästa på marknaden, du behöver inte ens titta på ett annat varumärke eftersom du kommer bara bli missnöjd om du väljer något annat.

Författad av: samuelaho