Smartwatch 2021 – Allt du behöver veta

Vad är en smartwatch och vad gör den? Smartwatch är ett nytt begrepp för många och kallas även smartklocka på svenska. Det är ett digitalt armbandsur med funktioner som inte finns på vanliga armbandsur. Skillnaden är att en smartwatch är som en liten dator, en mobil enhet med touchskärm som kopplas ihop med din mobiltelefon. Den har olika tekniska funktioner som varierar beroende vilket varumärke du köper.

Smartwatchen är inte en helt ny uppfinning utan har funnits på marknaden i snart tio år. Utvecklingen har dock gått framåt med stormsteg och för varje år har det kommit nya funktioner såsom sensorer för mätning av puls och steg.

En smartwatch är ett hjälpmedel du inte trodde du behövde förrän du skaffar en. Det är ett verktyg, en accessoar i din vardag som gör livet enklare. Med en smartwatch öppnas nya möjligheter för att analysera träning, sömn och hälsa. Förutom det så har den flera funktioner som en mobiltelefon har och därför kallas den just smartwatch.

Vad gör en smartwatch?

En smartwatch gör det som en mobiltelefon gör fast mycket mer. Med den kan du sköta flera saker som till exempel ringa, läsa mailen, skicka och ta meddelanden. Du kan även använda GPS samt byta musik och se väder med mera. Allt detta utan att behöva ta fram mobiltelefonen, det räcker att du är inom räckhåll om du inte har en smartwatch med eSIM då du kan göra allt detta utan mobiltelefonen med dig.

I en smartwatch finns det sensorer som kan mäta puls, steg och i vissa fall kroppstemperatur och syrenivån i blodet. På grund av detta kan den räkna ut förbränning av kalorier och känna av om du sover bra samt varna när ljudnivån i rummet är skadlig för dina öron.

Smartwatch

Lista på funktioner

 • Se vad klockan är
 • Ringa och ta emot samtal
 • Skicka och ta emot meddelanden
 • GPS-navigation
 • Kalender och påminnelser
 • Läsa mailen
 • Ta emot notiser
 • Pulsmätare
 • Stegmätare
 • Höjdmätare
 • Mäta kroppstemperatur
 • Höjdmätare
 • Plinga till din mobiltelefon om du inte hittar den
 • Spela musik
 • Trådlös laddning
 • Vattentät
 • eSIM
 • Falldetektering
 • Vibrator
 • NFC

OBS! Funktioner kan variera mellan olika modeller. Det finns även fler funktioner beroende vad du har skaffat för appar.

Varför ska jag ha en smartwatch?

Varför ska du ha en smartwatch? Varför inte skulle jag svara. Förutom att det är en snygg accessoar finns det många fördelar med att ha en smartwatch att det är svårt att skriva ner allt, man måste nästan uppleva livet med en för att förstå. Jag ska försöka ge svar på frågan iallafall.

Träning

En av de största fördelarna är att du får mer koll och kontroll på din träning. Du kan få information på allt du vill veta om din träning och aktivitet samt sätta upp dagliga mål. Exempelvis kan du se hur många kalorier du förbränt, hur många steg du gått och om du har suttit för mycket.

Om du ska utföra ett träningspass kan du välja aktivitet och starta det i klockan för att sedan se hur länge du tränat, vad du har haft för puls under passets gång och se var du har rört dig om du exempelvis promenerar, löper eller cyklar. Det finns många aktiviteter att välja mellan beroende på vad du ska utföra för träningspass och därefter räknar den ut kalorier och intensitet med mera.

Du kan självklart skriva in din ålder, vikt och längd samt vad du äter för att räkna ut dagens intag och förbränning av kalorier mer exakt. Om du inte vill skriva in vad du äter kan du gå efter vad en genomsnittlig person med din ålder, vikt och längd vanligtvis ska förbränna per dag.

Hälsa

En annan stor fördel är hälsofunktionerna som egentligen i stor del hänger ihop med träningsfunktionerna, hjälper dig att vara hälsosam och se till att du mår bra. Exempelvis kan du få sömnanalyser genom att mäta rörelser, ljudnivå och puls när du sover. Det finns en del klockor som kan mäta din stressnivå och även se om du har feber genom att mäta kroppstemperatur.

I de flesta klockor finns falldetektering som känner om du har fallit ner och skadat dig då den kan meddela en av dina nödkontakter om du inte stänger av varningen.

För de som vill ha extra koll på hjärtat av olika anledningar finns det EKG på en del nyare modeller och de flesta varnar även vid hög och låg puls.

Snygg accessoar

Det är snyggt med en smartwatch runt handleden och finns gott om olika valmöjligheter när det gäller utseendet. Nästan alla varumärken har olika färger och material på boetten och armbandet för att du ska kunna skaffa en som är estetiskt tilltalande just för dig. Du kan anpassa den efter vad som passar dina ändamål och även efter tillfälle så man kan ofta byta ut armbandet när det är dags för träning eller mer festlig tillställning.

Bättre kontroll utan att ta fram mobilen

Det finns lägen då du kanske inte riktigt har tid att svara när någon ringer eller skickar ett meddelande till dig. Exempelvis när man arbetar med något eller är på möte. Då är det väldigt bra att kunna se direkt på din smartwatch vem det är som vill kontakta dig och kunna bedöma direkt om du behöver svara nu eller kan ta det senare.

Appar

Den ständiga utveckligen av appar har öppnat möjligheter för att använda smartwatchen på andra sätt än vad man kanske tänkt sig. Du kan ladda ner appar för att få notiser om olika nyheter och väder men även använda klockan som en fjärrkontroll om man exempelvis inte har en eller om den har gått sönder. En del klockor har till och med en spårningsfunktion för att spåra din hund eller ditt barn.

Smartwatch

Slutord

Om du tycker om att ha en snygg klocka på armen, är en aktiv person eller vill ha bättre koll på din hälsa är det här en otroligt bra investering för att förbättra din livskvalité.

Författad av: samuelaho